Verhaal

Theater Utrecht maakt speciale voorstellingen voor middelbare scholieren, de zogeheten ‘voorstellingen in de klas’. Dit zijn voorstellingen die in de intimiteit van een klaslokaal gespeeld worden en ruimte geven om met jongeren te reflecteren op verschillende (actuele) maatschappelijke thema’s.

Jongeren worden in deze intieme voorstellingen meegevoerd in een verhaal dat raakt aan hun eigen belevingswereld, maar in deze voorstellingen worden jongeren zeker ook uitgedaagd om deze wereld te vergroten en actief te bevragen. Na afloop van de voorstelling gaan de acteurs met leerlingen in gesprek over het verhaal, de personages en de thema’s. De voorstellingen in de klas hebben zichtbaar en invoelbaar gemaakt wat theater kan doen om een betekenisvol gesprek met jongeren op gang te brengen.

IBUKA

Ibuka betekent in het kinyarwanda (taal van rwanda) ‘Ik herinner me’.

De hoofdpersoon in de voorstelling is de 16 jarige Pio Nikuze, die in 1999 in Nederland is geboren uit een Nederlandse moeder en een Rwandese vader, Leopord Nikuze. De vader is in 1995, een jaar na de genocide na allerlei omzwervingen in Nederland beland. De moeder is bij de geboorte van Pio overleden. Leopord heeft Pio altijd in z’n eentje opgevoed waardoor vader en zoon een hechte band hebben.

Pio is een vrolijke, sportieve jongen en een goede leerling. Op school is hij tamelijk populair, omdat hij ongecompliceerd is en voor iedereen aardig. Voor de leraren is hij een schoolvoorbeeld van een perfect geïntegreerde ‘allochtoon’. Pio zit in zijn eindexamenjaar maar hij hoeft zich zorgen te maken want hij heeft alles onder controle. Maar dan ontmoet hij een mysterieuze vrouw en alles verandert.

Opeens wil hij zijn vrienden niet meer zien, komt hij niet meer op school en loopt hij weg van huis. Iedereen maakt zich zorgen, maar niemand weet wat er aan de hand is. Tot Pio’s schoolvriendin Carmen zich ermee bemoeit. Zij wil politievrouw worden en ontrafelt als een volleerd rechercheur een gruwelijk geheim.